Tillbaka in i hetluften

Jag vill tillbaka in i hetluften. Ju mer jag tänker på det ju mer lockande blir det. Att få sitta och hålla sin kopp kaffe och sedan höra det klickar till för att milisekunden efteråt börja ljuda ur högtalarna. "Stort larm nivå 3, stort larm nivå 3... brand i villa, (adressen)"  och de tre tonerna man hör när man i stort sett har stövlarna på sig och är i färd med att dra hängslena över huvudet. Ta jackan och hjälmen och bege sig till skärmen för att se vart det är, ett par snabba instruktioner om färdväg och vad som händer vid framkomst hinns med innan dörren till brandbilen öppnas. Det är ungefär nu som pulsen stiger, den har inte riktigt hängt med innan.
  Porten går upp och du sitter i bilen och börjar ta på dig flaskpaketet. Det är trångt och bökigt vilket inte underlättas när bilen kommer i rullning och sirenen ljuder. Inte för att ljudet i sig har någon effekt på förmågan att ta på sig ett flaskpaket men just att bilen börjar rulla. Det finns inga jämna vägar i Sverige och alla vägar går definitivt inte rakt fram.

Efter de gymnastiska övningarna hänger du masken i remmen över halsen och låter den dingla i takt med bilen. En snabb blick på din vattenflaska, handskarna är med och sedan fokuserar du på kartan i skärmen framför dig. Diskussionen om hur stort huset kan vara sätts igång och en kollega bor nästan granne med stället och säger att det är en vanlig villa med ett och ett halvt plan. Vi bör dock tänka på att de har husdjur.

Bilen skumpar vidare, susar förbi korsningar och nyfikna barn med ögon stora som tallrikar. Du känner dig stolt över ditt yrkesval men samtidigt är du på väg till vad som kan vara en familjs ruin. Du har en viktig roll som inte går att beskriva, alla litar på dig så fort du kommer i dina kläder. Ett misstag och du är ute ur leken. Pressen är enorm på att ställa allt tillrätta.

Nu ser du röken skymta genom framrutan, detta är på riktigt. Ju närmare du kommer ju högre blir pulsen. Masken sätts på och du sätter samtidigt till luften från paketet till masken. Andas in första andetaget, frisk kall luft. Stänger av ventilen i masken för att inte "slösa" på luften. Den kan komma att bli livsavgörande för antingen dig själv eller personen du räddar.

Med ett ryck stannar bilen, du sitter kvar och väntar på instruktioner. Genom fönstret ser du flammorna inne i huset, fönstren har inte spruckit på denna sidan än så än finns det hopp. Sekunder känns som timmar. När kommer Räddningsledaren med instruktioner. Du är i bilen ifall den måste flyttas. Så blir det inte denna gången, ut, hämta slangkorgar, mot angreppsvägen, släng ut två längder, koppla på kyrkan, på med strålrör, vatten på, lufta slangen. Bara vatten kommer och du stänger strålröret och sätter dig i position. Rökdykledaren visar inåt med hela handen.

Nu smäller det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0