Tillbaka in i hetluften

Jag vill tillbaka in i hetluften. Ju mer jag tänker på det ju mer lockande blir det. Att få sitta och hålla sin kopp kaffe och sedan höra det klickar till för att milisekunden efteråt börja ljuda ur högtalarna. "Stort larm nivå 3, stort larm nivå 3... brand i villa, (adressen)"  och de tre tonerna man hör när man i stort sett har stövlarna på sig och är i färd med att dra hängslena över huvudet. Ta jackan och hjälmen och bege sig till skärmen för att se vart det är, ett par snabba instruktioner om färdväg och vad som händer vid framkomst hinns med innan dörren till brandbilen öppnas. Det är ungefär nu som pulsen stiger, den har inte riktigt hängt med innan.
  Porten går upp och du sitter i bilen och börjar ta på dig flaskpaketet. Det är trångt och bökigt vilket inte underlättas när bilen kommer i rullning och sirenen ljuder. Inte för att ljudet i sig har någon effekt på förmågan att ta på sig ett flaskpaket men just att bilen börjar rulla. Det finns inga jämna vägar i Sverige och alla vägar går definitivt inte rakt fram.

Efter de gymnastiska övningarna hänger du masken i remmen över halsen och låter den dingla i takt med bilen. En snabb blick på din vattenflaska, handskarna är med och sedan fokuserar du på kartan i skärmen framför dig. Diskussionen om hur stort huset kan vara sätts igång och en kollega bor nästan granne med stället och säger att det är en vanlig villa med ett och ett halvt plan. Vi bör dock tänka på att de har husdjur.

Bilen skumpar vidare, susar förbi korsningar och nyfikna barn med ögon stora som tallrikar. Du känner dig stolt över ditt yrkesval men samtidigt är du på väg till vad som kan vara en familjs ruin. Du har en viktig roll som inte går att beskriva, alla litar på dig så fort du kommer i dina kläder. Ett misstag och du är ute ur leken. Pressen är enorm på att ställa allt tillrätta.

Nu ser du röken skymta genom framrutan, detta är på riktigt. Ju närmare du kommer ju högre blir pulsen. Masken sätts på och du sätter samtidigt till luften från paketet till masken. Andas in första andetaget, frisk kall luft. Stänger av ventilen i masken för att inte "slösa" på luften. Den kan komma att bli livsavgörande för antingen dig själv eller personen du räddar.

Med ett ryck stannar bilen, du sitter kvar och väntar på instruktioner. Genom fönstret ser du flammorna inne i huset, fönstren har inte spruckit på denna sidan än så än finns det hopp. Sekunder känns som timmar. När kommer Räddningsledaren med instruktioner. Du är i bilen ifall den måste flyttas. Så blir det inte denna gången, ut, hämta slangkorgar, mot angreppsvägen, släng ut två längder, koppla på kyrkan, på med strålrör, vatten på, lufta slangen. Bara vatten kommer och du stänger strålröret och sätter dig i position. Rökdykledaren visar inåt med hela handen.

Nu smäller det.

en tömd mobil

Ibland när jag inte kan lägga in de låtar jag vill ha på mobilen för att det inte finns tillräckligt med utrymme så börjar jag ladda över bilder till datorn. Ungefär som en digitalkamera fast med sämre upplösning. Detta har jag gjort ännu en gång och så här som en divig bloggare tänkte jag lägga ut en del som jag anser mig behöva dela med mig av. Inte för att de på något sätt kommer förändra din syn på livet eller för att jag ska skryta med hur duktig fotograf jag kan tänkas vara utan för att jag inte klarar pressen att skriva just denna veckan så istället blir det ett bild kollage.


Katten morris

Det hela börjar med en suddig bild på katten Morris. Kan vara den räddaste katten i världen.


simbasängen

Simba, som är den totala motsatsen. Otroligt orädd och rolig. Jagar grejor tills han ligger helt platt på mage och flämtar av utmattning men trots det kan han inte låta bli att fortsätta försöka jaga leksaken. Det är vilja det!!

en allé i Köpenhamn

Jupp här är det tvära kast. Detta är en allé som du kan se (ha   ha   ha) den är belägen i Kongens have i Köpenhamn. Smit dit när du är i krokarna, världens mysigaste park säger jag som inte ens varit utanför Europas gränser.



Oj oj.. och vi som tyckte att FRA lagen tog kontroll på våra val. Graffiticafé kanske borde omformulera skylten innan fler ordnördar som jag slänger en blick på den.

en konsertbild från Faithful darkness

Och självklart måste jag ha med en konsertbild från min brorsas band. Just denna är tagen på deras release fest.



Mannen på denna bilden är ingen mindre än Hawksley Workman. Stämningen går inte att återskapa men så ser han ut.



ytterligare en bild från den magiska konserten. Tack DeLarsson för att du övertalade mig att sticka med.



Kanske den bästa bilden från konserten. I alla fall den med mest liv. Feel free att copy pasta dem och använda som facebook profilbilder.



Livet som speaker. Tur att det inte är så ofta.



Kullabygdens riviera. Jag tyckte för ett svagt ögonblick att det liknade en syd-europeisk strandbild. Denna förväxling kan bero på min bristande förmåga att åka iväg till liknande ställen.



Jag och min kära gick ett par varv i Köpenhamn på vår nationaldag och då hamnade vi i ett galleri som hade den dyraste entrén för 30 kvadrats ställe och de coolaste grejorna jag sett. Här är någonting som jag inte vet var det var men fint är det. Till saken så hade personen som drev stället massa fåglar som fritt flög runt i rummen.



Hela den Köpenhamnsvistelsen toppades med en underbar konsert med Kashmir som jag upplevde tillsammans med min kära och min goda vän med hans kära.

Det var allt för detta galleriet.


Flight of the Conchords

Då var det dags. Den stora massan ska få se denna underbara nya zeeländsk/amerikanska serien om två stackars musiker som försöker slå i New York. Hela idén är egentligen inte så skämtsam. Jag har i min vilda fantasi tänk på personer som faktiskt försöker göra just på detta sättet, att bege sig till en av de största städerna på denna jord för att slå igenom med sin musik. Det är få förunnat att lyckas med denna bedrift men de som gör det får en röd matta som leder dem in till finrummet av musikens värld. Bör tilläggas att de automatiskt inte kommer in i VIP logen där de riktiga musikerna hamnar. Nu när jag tänker efter borde dörrvakten till denna värld vara lite hårdare, med tanke på de musikaliska missfoster som råkat passera antagligen under falskt leg.
 
Men att försöka slå i New York är något som Bret och Jemaine och deras managare Dave blir varse om. Dock är Dave som alltid hoppfull och med eviga bandmöten skapar han ett förtroende för sig själv... ELLER???

Det är ett enormt framsteg att Flight of the conchords ska visas på SVT och program inköparen kan skatta sig lycklig då denna serie kan vara det bästa som gjorts under tiden Family guy har uppehåll. Det är lite speciell humor ungefär som The office men ändå inte. Det är grymt skoj, och du slipper burkskrattet som annars gör att tvserier förstörs.

Ikväll är det dock "bara" en liveshow med Bret och Jemaine i väntan på den stora premiären som är utlovad den 20 juni. Jag ser fram emot en underhållande halvtimme och det bör DU också göra.

länk till SVT's sida om Flight of the Conchords


match = vinst

Då var det dags igen, match för Dam U och ytterligare en seger. Det är otroligt tacksamt att vara coach när tjejerna gör 6-0 i halvtid och inte släpper till någonting (nästan).  Vi spelar runt bollen och låter stackars Torn IF som står för motståndet att jaga häcken av sig och springa sig ordentligt trötta. Det visade sig att vi behövde det då vi i andra halvlek går ner oss rejält, eller kanske inte rejält men vi spelar inte lika bra som i första. Vi släpper in ett mål men dess förinnan så har vi lyckats med konsten att göra ett till. så slutresultat är alltså 7-1 till Råå DIF.

Gött jobbat skulle jag sagt till tjejerna men istället så blev det lite nosknäppande för att de la av i halvtid. Det är nackdelen med att coacha. Man måste hela tiden tänka framåt och se vad som komma skall. Nästa match har vi efter sommaruppehållet  och den är mot Nike som förmodligen kommer leda serien nästan omgång då vi står över och vi har en match mer spelad än vad de har och de möter staffanstorp som vi slog med ungefär samma siffror som i söndags. Ingen lätt match för staffanstorp men absolut inte en enkel seger för Nike. Jag hejar med båda mina tummar på Staffanstorp och på att vi kan gå till sommarvilan som seriesegrare. Första matchen för hösten är alltså NIKE hemma. Har du vägarna förbi så besök gärna Råå IP och se på topp fotboll i damer div 5 västra.

måndag...

Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Jag hatar måndagar! Det finns absolut inte värre dagar än måndagar.

Just idag så började det hela otroligt bra med att vakna bredvid den jag tycker mest om för att sedan gå upp och äta mat och göra allt precis som jag gjort de senaste månaderna. Allt i zombie-trans. Sedan traskar jag till bussen och inser att jag som tidigare veckor kommer precis lagom, trodde jag. Nä för då har Skånetrafiken ändrat busstiderna. Dagens första pungspark. En väntan i nästan 7 minuter extra för att buss***eln dessutom var försenad. Men en sådan smäll kan man få ner kulorna efter igen, men smärtan sitter i.
  Väl i Höganäs brukar jag och två andra som jobbar på Bolaget eller i närheten av bolaget att sitta kvar på bussen då 220 blir till 223 mot Arild. Men blir det så en måndag efter tidtabellsrevision? NÄ självklart inte. Där sitter vi i nästan 6 minuter extra och ser bara hur vi blir senare och senare till jobb. Vi börjar svära och skapa en hatisk stämning mot Skånetrafiken och funderar på att bojkotta hela företaget som en princip sak i ledet av ilska. Men med närmare eftertanke hade livet blivit mycket mer hälsosammare eller dyrare så det får vara för denna gången. Bussen rullar iväg mot Mölle efter ett alldeles för långt uppehåll och när vi närmar oss vår hållplats gör vi oss klara och är på väg att hoppa av då jag inser att vi glömt trycka på knappen och gör så i PANIK när vi i stort sätt rullar förbi hållplatsen. Så vi får vackert gå i fem minuter från hållplatsen därefter och alltså komma OTROLIGT mycket försent. Dagens andra pungspark.

Väl på jobb så sätter jag mig bittert ner och skriver ett frågande slash klagande brev där jag ifrågasätter denna förändring av tidtabellen där jag också försöker få ersättning för förlorad arbetsinkomst. Detta kommer givetvis inte att gå men om man inte försöker så kan man inte få ett ja. Efter ett välskrivet mail så sätter jag mig och loggar in på HD.se där kommer dagens tredje pungspark. Och denna är inte som de andra utan denna har en kraft som får mig att se två kära vänner flyga i en jämn bana ut från min kropp och vidare bort i all oändlighet. Det är som att ha blivit inlåst i ett rum i alldeles för många år och när du kommer ut och längtar efter sol så har växthuseffekten gjort så att det konstant är en stor, tjock molnmassa runt hela jorden. Jag pratar givetvis om TV4 gruppens köp av en av de få riktigt bra kanalgrupperna, Canal plus. Jag har inte ord hur besviken jag är och hur lite TV jag kommer titta i framtiden. Canalplus har under en längre tid inneburit en inspiration och framför allt input av film och live konserter, då utan reklam. Även viktiga och intressanta sportevenemang med BRA kommentatorer har visats på dessa nu förlorade kanaler.

Dessutom regnar det idag

jag är en vampyr

Vad vill du
Men kom då
Jag är ju här och väntar på dig
Ett tu tre på marken. Sitter och väntar modigt på sparken
Foten i huvet. Gud vet vad som hade hänt om hunden hade varit bunden och inte kunnat komma o skälla i tunneln
"Men lilla gubben hur är det fatt? Du fattar väl att du måste stå upp och slå tillbaks annars kommer dom aldrig låta dig va"
Jag höll med husse och tog bussen in till stan där det lyser tryggt
Hela världen är så underbar på bussen in till stan
Hela världen är så underbar
*
Såg att det lyste. Hörde musik. Just där och då tog jag det som en invit
Men din blick var mörk och märklig där du stod på den trasiga mattan bredvid okända skor
Jag fatta allt och ingenting där stod ju du som alltid skulle va min
Du såg exakt lika påkommen ut som du var. Men ärligt talat det var skönt med ett dåligt svar
Hela världen är så underbar bara man får ett svar
Hela världen är så underbar bara man får ett svar
*
Du vet var det sitter och siktar tills du riktigt säkert vet att det hittar in
Där ingen annan kommit in. Hjärtat väljer blint
Nu när jag svalt det kan du dra det hur långt du vill. Du vet jag vill bli din

O ingen annan kommer in. Hjärtat gör mig blind
Hela världen är så underbar om man är korkad tom och glad
Hela världen är så underbar om man är korkad tom och glad
Hela världens hunger samlad i mig. Hela världens hunger samlad i mig
*
Toaletten spegeln. Jag har stirrat färdigt på den
O vem blir inte ful i sextio Watts ljus?
Toaletten duschen. Jag har gömt mig för sista gången i den
O vem blir inte kall naken o våt i en tom hall?
Somnar nollsju vaknar igen på natten. Somnar nollsju vaknar igen på natten
Jag är en vampyr. Jag suger och spyr. Låt mig komma in. Jag vill bli din
Jag är en vampyr. Jag suger och spyr. Låt mig komma in. Jag vill bli din
Hela världens hunger samlad i mig. Hela världens hunger samlad i mig
Jag är en vampyr. Jag suger och spyr. Låt mig komma in. Jag vill bli din
Jag är en vampyr. Jag suger och spyr. Låt mig komma in. Jag vill bli din


Markus Krunegård - Jag är en vampyr

En fredag som många andra men ändå inte

Det är fredag igen. Dagen innan helgen, då man gör minst nytta på jobb. I alla fall om man ska tro de fyra bloggar som google gav när man sökte på "arbetsmoral en fredag". Inte den mest lönsammaste dagen för företaget. Kanske till och med så att den kostar mer än den gör nytta, varför ha kvar den?

Nää  nu ska jag inte förespråka en 4 dagars arbetsvecka och dra på mig de röda ställen och placera mig främst i ledet med en stor röd fana för att undergräva den Svenska ekonomin. Utan istället ska jag berätta om den här fredagen som inte är som alla andra fast ändå. Det är ju fredagen den trettonde. I mångas ögon en otursdag utan dess like, i andras ögon dagen då de inte går utanför dörren, eller ens sängen. Men för de flesta är det den säkraste dagen någonsin. Man är mer på alerten en dag som denna. Det är alltså mindre sannolikt att man råkar ut för en klantighetsolycka som annars är den vanligaste typen av olyckor.

Den säkraste dagen på året har snart passerat oss förbi utan att någon lagt en tanke på det. Stackars dag. det är nästan samma mobbning som onsdagen den 12 mars hade, eller vad som väntar torsdagen den 23 oktober. Vi är alla mobbare, något för JÄMO att sätta tänderna i. Hoppas bara denna sortens mobbning smakar choklad annars kan eftersmaken bli lätt bitter.

En fredag är också dagen innan helgen som jag skrev. Det är alltså sovmorgon imorgon!! att man tar det som ett tillfälle att stanna uppe länge och kolla fotboll / film istället för att lägga sig i vanlig tid och vara utvilad på lördagen redan är nog något jag får jobba på. Det är alltid samma sak. Jag är ledig dagen efter, istället för att vara duktig och sova så stannar jag uppe. Man kanske lär sig, men då ser man äldre personer göra likadant. Då menar jag inte jämngamla som de som är 33 utan de som är 62 och 60.. (min mamma och pappa) det är förmodligen där jag fått det ifrån. Men en dag ska jag bryta det precis som jag gjorde när jag frångick familjetraditionerna och blev brandman istället för säljare.

men nu är klockan snart slut, det är dags att fika med de andra och sedan "stänga ner" den sista timmen.

god helg på dig, du ensamma läsare. Njut av helgen och tänk på att vila ut ordentligt denna, så du kan leva nästa vecka också.

Presentera mera

Det gäller att hela tiden underhålla sina kunskaper. Jag menar inte att berätta skämt för det du kan men att använda sin kunskap på ett vettigt sätt. För används den inte så riskerar man förlora förmågan.

Det jag tänker på nu är att hålla föredrag eller presentationer. Det var en av de punkter vi ägnade stor tid åt i skolan med att dels presentera och dels ge feedback på framförandet och vad man bör tänka på i framtiden. Man lärde sig hela tiden och man utvecklades enormt bara p å några veckor.
  Nu har jag inte pratat inför folk om annat än fotboll på jag vet inte hur länge. Även om jag pratar inför folk när jag berättar hur vi ska spela matcherna så är det inte samma sak som att hålla ett föredrag eller en presentation om ett annat ämne som man inte är lika passionerad för. Fotboll ligger mig näst närmast om hjärtat nu, framför allt under EM.

Varför kom jag och tänka på detta något underligga ämne? Jo, igår så fick jag hålla en presentation om det programmet jag är anställd att sätta i bruk. Meningen var inte att jag skulle sluddra i timmar utan att de skulle komma med tankar och funderingar och frågor som gör att jag och min kollega arbetar åt rätt håll istället för att göra veckors arbete ogjort genom ett knasigt beslut.
  Mina förberedelser var rigorösa och det hela passerade smärtfritt. Jag fick till och med förlängd projekt-tid. Tror jag i alla fall, jag blev inte klok på vad han menade.

Men istället för att lägga en allmän föreskrift (AFS) om det hela så lägger jag en tanke till Svenska folket (ni två som läser denna blogg kan kanske vidarebefoga det hela). Min tanke är:

Våga tala inför folk, det kan inte bli mer än fel och då är det bara att lära av det och börja om igen!

vandra hand i hand

Vi går vägen ner mot stranden
jag letar efter dig, ska vi hålla handen?

värmen gör det härligt och skönt
men du säger det är inte lönt
det kommer inte finna någon plats
kanske inte om vi inte tar sats

tycker du inte om mig
så säg
så jag kan ändra en grej

Sanden mellan tårna river
du badar medans jag skriver

skriver om sånt som gör mig varm
som om hormonerna sätter ett alarm
för att varna för knivar i min rygg
men inte från dig, du kan inte vara stygg
endast snygg, hos dig är jag trygg

Onsdag, mitt i veckan fest.

Nu ska jag göra något som antagligen är straffbart med nackskott, arkebusering, halshuggning eller stening enligt Jantelagen.

FY FAAAN VAD JAG ÄR BRA!!!!


Jag klarade teoriprovet för C-behörighet på första försöket efter att ha studerat tre dagar totalt. Helt sjukt vad orättvist livet kan vara. Jag har kompisar och har hört om andra som inte klarat det på fjärde eller till och med sjätteförsöket. Och så glider jag igenom och klarar det på första. Ytterligare ett bevis på att jag presterar bäst under press. Men samtidigt en stor pungspark till vägverket som antagligen släppt igenom en kille som INTE borde köra lastbil om man kollar till den teoretiska kunskapen. Jag hade visst tur med frågorna var min första tanke. Och det kan ha varit en anledning till succén men också att jag klararde av att inte falla i de fällor som vv lägger ut under provet. Vilket håll ska man kolla åt först i en korsning där sikten åt höger är skymd (illustrerat med en fin bild). De vill man ska falla och svara åt höger för det är dem man ska lämna företräde. Men i och med att man har fri sikt åt vänster kan man kika dit först och få koll på läget från det hållet. Ett exempel bland många.

Sunt förnuft har återigen vunnit över bokmalarna!

Att råplugga har aldrig varit min grej, även om jag lär mig mycket på det så känns det knasigt att göra det tre dagar innan provet. Hellre läsa några timmar varje dag i en vecka. Men i och med mitt nya teflonminne så testade jag att råplugga dagarna och framför allt dagen innan. Sverige vinst till trots så lyckades jag hålla mig till livs med studier, chips och vingummi. Och idag strax innan 12 så var det bevisat, jag har lurat systemet!!

Annars så borde jag skriva om Sveriges fantastiska seger mot ett urtråkigt och dumdristigt Grekland men det får vänta tills en annan gång.

En lång helg

Måndag, dagen jag absolut inte gillar. Den dagen som jag helt ärligt skulle kunna vara förutan. Men en måndag måste man gå igenom för att uppskatta veckan i övrigt. Men med tanke på hur härligt helgen har varit så svider det extra mycket att behöva sitta inne och knappa på en dator, dricka kaffe, byta släckare, längta efter ett brandlarm etc. Kanske till och med åka till förrådet och införskaffa lite pennor och block, alltid bra att ha. Inget kreativt skapats en måndag, kanske för att det jobbet jag har inte kräver kreativitet. Jag undrar hur det hade varit att jobba på en reklambyrå, med specialinriktning reklamfilm eller bilder. Det hade varit kreativt inspirerande men det är svårt att få ett sådant jobb nu när jag valt en annan bana. Så jag får vackert vänja mig vid de gråa måndagarna som bjuder på allt utom engagemang.

 Tur att jag har upplevt en av de bättre helgerna på mycket länge. Inte bara för att Dam A tokslog Stattena Blue Birds med 4-0 på borta plan eller för att Dam U halv slog Staffanstorp med 6-3 på hemmaplan. Utan för att jag har tillbringat helgen med den person jag gillar mest och haft det riktigt lugnt och mysigt. Torsdagen var det student firande hos en glad nyutexaminerad snart 20 åring. Trevligt folk och god mat är ett signum i den trädgården, det kan vara så att jag aldrig kommer bli besviken på det stället. Vågar inte säga förmycket men "det ääär naaajs". 
   Fredagen bestod av att lugnt och sansat vakna till liv och bege sig till träningen, som någon pajas lagt 09:55. Jäkla tränare, de bara förstör ens lediga dagar, jäkla pack :P  Träningen var dock rolig och avslappnad med tanke på match dagen efter. Jag fick briljera med misstagen i matchen där jag florerade som målvakt. Men ju närmare träningens slut vi kom ju mer gick mina tankar till eftermiddagens aktiviteter som bestod av picknick i helsingborg och sedan hänga i Köpenhamn för att som pricken på moset se Kashmir på Tivoli.

Det är sällan det är en perfekt fredag där tempot bara ökar och ökar på ett behagligt sätt och där nästa aktivitet slår den man nyss var med om. I fredags lyckades jag och flickan få till en sådan dag som toppades med att somna tätt intill varandra.

fler sådana helger, tack.

Turen har vänt

Igår Söndag var det dags igen, Råå DIF vann en storskalig seger mot ett stackars lag som råkat komma i vår väg. Segern med 6-3 mot laget som låg placeringen efter oss i tabellen resulterade i en serieledning i en i och för sig haltande tabell men nästa omgång möts tvåan och trean i tabellen. Ett kryssat resultat där och vi har en serieledning inför sommaruppehållet, förutsatt att vi slår Torn på borta plan vilket jag ska göra allt för att vi lyckas med.
  Men till matchen igår så har som rubriken säger turen vänt. Vi spelar inte bländande som mot Dösjöbro men vi satte sex mål och det är starkt. Det hela startade med ett grymt viktigt mål designat av Amelie Söderström. sedan rullade det på med Sandra Lännerbergs 2-0 för att sedan släppa in Staffanstorp i matchen genom att låta dem göra 2-1 innan halvtidsvilan. Vi snackade i paus om att kämpa för laget och att inte få för långt lag med mera. Och i andra halvlek gör vi 3-1, 4-1 och 5-1 innan staffanstorp får röra bollen känns det som. Vi spelar inte bra men vi leder 5-1 och jag är halv lugn. Sedan gör de jäkla Tiffany persson wannabe spelarna 5-2, 5-3 och jag känner mig inte helt säker. Men som slutresultatet sa så hann vi med att göra 6-3 innan dommaren blåste av matchen. Jag har otroligt svårt att greppa matchen, vad det var som gjorde att vi var så yra och inte höll positionerna som vi skulle. En anledning kan ha varit deras sätt att spela som satte oss i knepiga situationer vilket gjorde att vi fick ta till patentare hela tiden.

men en vinst är en vinst och nästa match blir en rolig sådan.

Varför nationaldag?

Jag fick frågan när jag var hemma hos mina föräldrar och satt på verandan med solen i ögonen och en kopp kaffe i handen diskuterandes diverse saker med min pappa. Vi kom bland annat in på nationaldagen och vad vi båda skulle hitta på. Då ställde han frågan.

"Varför firar vi nationaldagen?"

Jag vände mig som alltid när stora frågor behöver svar till Wikipedia. Sidan med allsmäktig kunskap som på ett lättillgängligt sätt förmedlar den till vem som än tänkas behöva. Jag behöver idag. Wikipedias skrivare säger att vi egentligen inte firar nationaldag såsom exempelvis USA, Finland och Norge utan vi firar att Gustav Vasa kröntes till konung efter att Sverige ingått i Kalmar unionen på tok för länge. Detta var egentligen inte den 6 juni 1523 men i och med att Sverige övergav den julianska kalendern och tog den gregorianska kan man egentligen inte säga att det var den 6:e juni, men  för att försvara detta så finns det andra händelser som inte firas på dess orginaldag t.ex julen. När vi började kalla nationaldagen för just nationaldagen var 1893 då Arthur Hazelius, grundare av nordiska museet och skansen, skrev i Skansens årsbok "såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har Skansen införts den 6 Juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag".

Sedan 2005 är nationaldagen en helgdag och jag anser inte att den traditionen behöver ändras även om det sällan är något större firande som man kan se i Olso den 17 Maj varje år.

Så detta är orsaken till att vi firar eller är lediga en nationaldag. Jag kommer inte fira nationaldagen och kommer till och med att fly landet för att spendera pengar och tid i Köpenhamn. Men jag tror inte min insats påverkar varken Sveriges eller Danmarks BNP något nämnvärt.

Sommaren

Nu är det sommar. Juni månad har precis börjat och värmen har tagit sitt grepp om landet och folket. Vissa klagar av förståliga och oförståliga skäl, jag njuter. Visst blir man lite klibbig när man måste gå i jeans eller i alla fall långbyxorn på jobbet men jag ser inte det som ett problem. Det är förmodligen mer ett problem för folket omkring mig. 
 
Det var närmare trettio grader igår när jag cyklade till träningen, fick åka lite tidigare än karro då jag hade personliga samtal med de båda sköna typerna AG och Leveau. Värmen är så skön när jag glider nerför backen från Ramlösa station, vinden fläktar gott och jag bara njuter.

På vägen hem så funderar jag enormt mycket på allt och inget. Jag beslutar för mig själv att sommaren är här och precis som vanligt när det är ett mästerskap i fotboll så är det fint väder. Jag borde verkligen åka till Roskilde festivalen i år, kommer bli så otroligt bra väder. Gråter lite inombords när jag inser att jag inte kan. Livet är inte alltid rättvist. Förutom sorg över missad festival så tänker jag på fredagens äventyr i Köpenhamn. Jag längtar så otroligt. Jag och ma chérie ska åka med Martin och Maria är det tänkt, men vi har inte bestämt om vi åker tillsammans eller vi bara ska se konserten med Kashmir tillsammans. Det jag bestämt med Karro är att vi ska ha en picknick i en park. Jag vet det perfekta stället. Äntligen så har mina timmar jag spenderat i den underbara staden payed off. Jag hittar där som i min egen bakficka, kan de ställen som jag anser är bäst och framför allt så blir jag alltid så avslappnad av dels atmosfären men också alla minnen som staden dras med. Alla år med familjen på tivoli, vänner jag skaffat mig och träffat där, en dagars turer och mange mange mer. På fredag smäller det alltså, Copenhagen here I come!!

Förutom Köpenhamn så innebär sommaren skjorts och t-shirt, glass på stranden, spela beachfotboll och beachvolleyboll. Sommaren är den årstiden jag klickar bäst med. Det är inte enbart därför men det är en stor anledning till att jag vill flytta till Australien och bo där i ett par år, mest för att känna på hur det är att bo i ett annat land men också för att komma närmare värmen, lära mig surfa, put out some bushfires etc. Och jobba på dialekten, lär jag mig den så kommer jag kunna dö lycklig.

Så sommaren, jag välkomnar dig med öppna armar. Gör mig inte besviken.

En underbar Söndag

Solen steker och har så gjort sedan tidig morgon. Vinden är kylande men svag på Dösjöbro's idrottsplats. Jag glider in på parkeringen och ser planen framför mig, den är grön och fin, matchstämningen känns inom mig. Idag gäller det, vinst och vi är med och slåss om serie seger. Förlust, och vi får sikta in oss på.. ja jag vet inte vad för vinna serien är vad både jag och spelarna vill. Framför allt så vill mina "chefer" det. Den pressen är en tung väska att bära men samtidigt så otroligt inspirerande. Jag kan inte slappna av en sekund, måste vara med på allt som händer för att om möjligt komma med ett bra råd eller bara peppa spelarna att fortsätta kämpa på. Det är match.

  Vi är på plats i god tid och spelarna bytar om och jag skriver i matchrapporten med AW som uppläsare av person-nummer. Det är en hel del nummer som vi går igenom. För varje namn som plitas ner på pappret så kommer vi närmare matchstart. Nervositeten har smygit sig på redan i bilen på vägen hit men det är först när jag ska gå in och prata om dagens match som den verkligen slår mig som en högerkrok av legenden Ali. Jag tar mig igenom mitt tal, lite fadäser men det får man ta. Jag kan inte vara mig själv riktigt, lika skämtsam och sprallig som jag brukar. Det måste falla en stämning av seriositet och spänning över gänget spelare som sitter framför mig. De måste få samma matchnervositet eller taggning som jag har. Men ett och annat skämt kommer för att liva upp det hela. Inte vara för seriöst heller. Allt måste vara perfekt.

Tjejerna ställer sig på matchplan och kickar. Jag vankar runt som en skadeskjuten anka som letar efter något vettigt att göra. Det är nästan 40 minuter till match, jag hänger på i början och kickar lite i ringen. går inte så bra för mig så jag lägger av rätt så fort. Våra motståndare är inte ute än, jag lägger upp banorna och spelarna joggar igång. Det är 30 minuter till match och motståndarna rultar ut på plan. De ser lite avslappnade ut men skenet kan bedra. Jag lägger inte mer energi på dem, det är vår match, det är vi som ska spela vårt spel, det är vi som ska vinna.

Vi går in i omklädningsrummet, tjejerna börjar se lite laddade ut. "Tänk på alla bra saker ni kommer göra under matchen". Tystnaden har sänkt sig och spelarna sluter ögonen och tänker, fokuserar. Jag ser framför mig hur Malin och Amelie gör mål, mittfältet spelar otroligt stabilt och slår helt magnifika passningar samtidigt som backlinjen och målvakten inte har så mycket att göra men det de gör är grymt bra. Tre minuter passerar fort, matchen är nära och jag bryter tystnaden.
Tre rusher sedan ringen. Jag fokuserar på att kämpa, spela runt bollen, våga skjuta och att vi kommer vinna detta. SKA VI VINNA?!!?   JAAA!!!  ett, två, tre.. FORZA RÅÅ!!!!

Matchen är igång.

Vi spelar otroligt bra och har flera bra spelvändningar samtidigt som vi på ett varierat och mogen sätt spelar oss igenom deras mittfält för att lägga en djupledsboll som genomskärare av deras backlinje. Direkt sätter vi ribban. Vi kommer vinna och så gör vi också. 5-1 mot serieledarna är bara att tacka och ta emot. En enormt bra match från alla inblandade, spelar höjde sig och spelare presterade precis så som de ska prestera.

Det var den perfekta matchen, både uppladdning, inställning och resultat.

GÖTT JOBB TJEJER!!!

RSS 2.0