Medeltidens adel

Ibland lever motgångarna som adelsmän från medeltiden. De hade förmåner som var osannolika för en bonde och de skillnaderna går inte att hitta i dagens samhälle. 
  Själva ordet adel kommer från lågtyskan och betyder "härkomst" och/eller "börd". Det är en tydlig koppling till motgångar då alla motgångar för mig är en börda. En börda som ibland knäcker ryggen på en. Att bära bördor av motgångar är som att bära ett ok med obalans, som att rensa kirskål i en stor rabatt, som att kissa i motvind. Finns många liknelser att använda.
  Motgångar börjar dessutom som adeln gjorde, en mjukstart för att sedan snabbt nå en kulm och stanna där ett tag. Att det sedan gick utför för adeln i och med militära revolutioner, rika handelsmän samt den industriella revolutionen är något som skiljer den från motgångarna. För de tar aldrig slut, alltid finns det en ny som väntar runt hörnet. Man kan inte strunta i att gå runt det, man kan inte gå runt utan att bli träffad. Det är som att vara med 5 år äldre barn i en snöbollsmatch. Vad du än gör så får du en snöboll i huvudet. Har du hjälm träffar de i nacken, gömmer du dig hittar de dig, attackerar du vänder sig dina mannar mot dig. Det går inte att vinna matchen mot motgångar. Ingen bra uppställning som räddar poäng, ingen halvtidsvila att samla krafter på utan varje steg du tar gör så att du rundar ett hörn.

Men jag är ändå glad. Man kunde levt på medeltiden och haft adeln emot sig.

Dagens kommentar: Solen skiner ovanför molnen



FOTNOT: Jag säger inte att vårt samhälle inte har sprickor men jämför man med medeltiden  är vi som den finaste puts på ett nytt, fräsht hus.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0